Administratief Medewerker

Deze funties kunnen in verschillende afdelingen aan het werk gaan,

Adminstratie afdeling, facturatie afdeling, maar ook de container coordinatie afdeling.

Veel van de funties in de scheepsvaartwereld zijn “on the job learning” maar het hebben van een achtergrondopleiding kan zeker helpen.

 

Zie hieronder een uitleg van enkele functies

Bron: https://www.nationaleberoepengids.nl/

 

Wat is een Administratief Medewerker?

Een Administratief Medewerker of Administrateur werkt bij of is verantwoordelijk voor de (financiële) administratie van een organisatie. Een Administratief medewerker is degene die vooral ondersteunende werkzaamheden verricht en een Administrateur is degene die ook de verantwoordelijkheid draagt. Bij kleine organisaties is het vaak één persoon die beide rollen vervult.

 

Bij een klein bedrijf zullen alle administratieve taken door de Administratief Medewerker gedaan worden. Deze persoon is dan eigenlijk ook een boekhouder die alle betalingen bijhoudt en de financiële correspondentie zowel binnen als buiten het bedrijf regelt. In dat geval spreken we dus meer over een Administrateur of Bedrijfsadministrateur, omdat hij/zij de verantwoordelijkheid voor de administratie draagt.

 

Bij een groter bedrijf zullen er meerdere Administratief Medewerkers op een secretariële of financieel-administratieve afdeling werken. Zij leggen dan verantwoording af aan de Administrateur die dan de functie van Hoofd Administratie heeft.

 

Het beroep Administratief Medewerker is ook een functiegroep waar meerdere functies of beroepen onder vallen:

 

·         Medewerker boekhoudkundig

Het beroep boekhoudkundig medewerker is een variant van het beroep financieel-administratief medewerker en is onderdeel van de beroepsfamilie financieel-administratief medewerkers

 

·         Medewerker bedrijfsadministratie of salarisadministratie

Deze Administratief Medewerker houdt zich bezig met de juiste verwerking en opslag van financiële transacties. Dit kan de factuuradministratie en debiteurenbeheer zijn, maar ook salarisadministratie en/of inkoopadministratie.

picture13.jpg

·         Secretarieel medewerker of Secretaresse

Deze Administratief Medewerker heeft meer een ondersteundende rol voor het management van de organisatie of specifieke afdelingen zoals de verkoopafdeling. Het gaat dan meer om het verwerken en/of opstellen van communicatie en correspondentie. Afhankelijk van de plek in de organisatie komen hier ook andere verantwoordelijkheden en verwachtingen bij. Hij of zij zal ook vaker contact hebben met klanten en leveranciers.

·         Receptionist / Front-office medewerker / telefonist

Voor deze Administratief Medewerker is het aandeel menselijk contact vaak een stuk groter dan degene die de salarisadministratie doet. Het gaat hier om het ontvangst van bezoekers en telefonisch verkeer afhandelen. Daar komen ook administratieve zaken bij zoals het vastleggen van klantcontact, leveringen en uitgiftes.

Hoe groter de organisatie, hoe meer specialisatie er is voor de Administratief Medewerker of Admininstrateur. Bij kleine organisaties zie je dat deze rol vaak ook richting het beroep van Office Manager gaat, die dan ook de rol van Administrateur of Hoofd Administratie heeft. 

·         Administratief medewerker facturatie

Het beroep administratief medewerker facturatie is een variant van het beroep facturist en is onderdeel van de beroepsfamilie financieel-administratief medewerkers

Beschrijving van het moederberoep facturist

Een facturist is een kantoormedewerker die zich voornamelijk bezig houdt met financiële administratie van debiteuren (klanten met nog uitstaande betalingen) en de daarmee verwante taken zoals controle en dossierbeheer.

Wat doet een facturist?

De facturist is dus kundig met financiële gegevens, kan overzichtelijk en geordend werken, en kan ook meedenken over mogelijke verbeteringen in de werkwijzen van het bedrijf. De term ‘facturist’ komt voort uit het woord ‘factuur’, een facturist zal immers veelvuldig in aanraking komen met facturen voor de debiteuren van het bedrijf.

picture14.jpg